Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

“Витошка” става улица на забавленията

Дом и градина; юли 2, 2011 – 8:34 am - Категория: новини

Булевард „Витоша” ще стане първата истинска пешеходна зона в София. Това каза пред журналисти главният архитект на София Петър Диков. Днес бяха представени идеи за развитието на обществените пространства в столицата. За превръщането на „Витошка” в изцяло пешеходна зона, без трамваи, ще се работи, след като метрото в следващите два месеца мине под булеварда.

В момента общината работи за изграждането на визията за „Витошка”. Цялостният проект ще влезе в плановете за следващата година. Според Диков „Витошка” от улица на луксозните магазини ще стане улица на забавленията – с кафенета и ресторанти, защото моловете са отнели голяма част от клиентите на магазините там.

Главният архитект смята, че София има нужда и от арт улица, каквато може да стане „Цар Иван Шишман” или дори „Витошка”. Петър Диков посочи още, че в малко по-далечна перспектива е възложено разработването на проект за преустройство т.нар. канал на София, по който тече Перловската река.

Опит може да се почерпи от някои испански градове, Валенсия например, където има речни корита през града. Водата може да се свали на по-ниско ниво под земята и самото корито на канала може да стане място за велосипедна алея, за места за отдих, с пейки, място за разходка на хората. Дебатът за паметника на Съветската армия изобщо не е актуален и не е проблемът, който трябва да вълнува софиянци, е мнението на главния архитект.
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , ,
Категория: новини | Няма коментари »