Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Божур

Дом и градина; май 28, 2014 – 8:05 am - Категория: Градина

Семейството на божурите – Paeoniaceae – включва около 30 вида, разпространени основно в Европа. Класификацията им се базира на два белега – жизнена форма и ареал. Спрямо жизнената им форма различаваме тревисти и дървовидни божури.

Божур

Тревистите видове имат специфична подземна система, която представлява скъсена основа на летораста (късо коренище). Върху нея се образуват възобновителните пъпки. Надолу от късото коренище се намират шнуровидни корени, грудковидно удебелени в краищата си. Те са изключително важни за презимуването на растението. Надземната част се състои от туфа последователно облистени стъбла, завършващи с едри, най-често кичести, цветове. Цъфтежът настъпва през пролетта. Тревистите божури образуват два типа семена. Едните са фертилни и са тъмнокафяви на цвят. Те се намират в дълбок покой и се нуждаят от предпосевна подготовка. Другите семена са стерилни и са с яркочервена багра, за да могат да привличат птиците, чрез които става по-лесното им разпространяване.

Спрямо ареала разделяме божурите на естествено разпространени у нас и на чуждоземни видове. Към първите спадат три вида.

Paeonia decora е един от най-често срещаните божури в озеленяването. Използва се както естествената форма, така и множеството сортове, произлезли от нея. Достига височина 50-60 см. Отличителен белег, по който можем да го разпознаем, са матовите листа, разделени на три дяла, като средният дял е с три ясно оформени по-малки дяла. Цветовете са прости или кичести и се появяват през май в тъмночервена или розова багра.

Paeonia decora

Paeonia decora

По-рядко се среща един от застрашените видове у нас – Paeonia tenuifolia – теснолистен божур. При него листата с с по-тесни линейни дялове. Цветовете са прости и са обагрени винаги в червено. Събира се често за букети, поради което числеността му силно е намаляла.

Paeonia tenuifolia

Paeonia tenuifolia

Друг вид, който почти не се използва, е Paeonia mascula. Разпространението му е ограничено и е включен в Червената книга на България.

Paeonia mascula

Paeonia mascula

В градините и парковете по-често се срещат чуждоземните видове. Paeonia officinalis – обикновеният божур – произхожда от Средиземноморието. Достига до 60 см височина. Образува матови, тъмнозелени и целокрайни листа и яркочервени цветове. От този вид се използват само хибридните форми и сортове.

Paeonia officinalis

Paeonia officinalis

Млечноцветният (китайският) божур – Paeonia lactiflora – произхожда от Китай. Отличава се с едри, лъскави, тъмнозелени листа. Често по края им има червен кант. Достига до 70 см и цъфти през май-юни винаги в бяло. Този божур също не се използва в чист вид у нас, а се отглеждат главно многобройните негови сортове.

Млечноцветен (китайски) божур – Paeonia lactiflora

Млечноцветен (китайски) божур – Paeonia lactiflora

От хибридните форми често в градините може да бъде открит Paeonia officinalis x lactiflora. Този вид е полов хибрид от P. officinalis и P. lactiflora и обединява белезите и качествата и на двете родителски форми. Отличава се с лъскави листа с целокрайни дялове. Цъфти в края на май, началото на юни с едри кичести цветове, обагрени в бяло или розово. Използва се за трязан цвят, тъй като във ваза издържа около 3-5 дни. Цъфтящ свободно в градината, цветът на този божур остава свеж до 10 дни.

По-неизвестен, но не по-малко красив божур е Paeonia mlokosewitschii. Произхожда от Далечния Изток. Баграта при този вид е била изключително нетрайна и в последствие било установено, че тя е резултат от наличието на различни химични вещества. Чрез дълготрайна селекция, започнала в началото на 60-те години на миналия век, са се получили днешните форми от това растение със стабилна яркожълта багра, сега използвани масово в озеленяването. Цъфти април-май.

Paeonia mlokosewitschii

Paeonia mlokosewitschii

Размножаването при всички тревисти божури става главно чрез разделяне на растенията. Това се прави в края на август, началото на септември, като се взима добре оформена част от растението с едри, набухнали възобновителни пъпки. Засажда се надълбоко, като пъпките трябва да се покрият с почва. Накрая новозасаденият божур се полив обилно. Възможно е и размножаване със семена, но то се прави само за селекционерски цели и е значително по-трудно.

Важно е по време на вегетация растенията да се поливат редовно, както и да се торят. Препоръчва се внасяне на прегорял оборски тор, който трябва да се смеси с почвата и да се вкопае така, че да достигне корените. Това осигурява обилен цъфтеж през пролетта.

От дървовидните представители у нас се отглежда само един вид – Paeonia arborea – дървовиден божур. Произхожда от Северозападен Китай и представлява листопаден храст с височина от 60 см до 2 м. По стъблото му се образува кафява кора. Листата са двойно перести и достига до 25 см дължина. Цъфти през май-юни с много едри (12 см в диаметър) прости или кичести цветове със силен приятен аромат. Баграта им е най-често червена, розова или бяла. Съществуват множество кичести сортове с различни багри.

Дървовиден божур (Paeonia arborea)

Дървовиден божур (Paeonia arborea)

За разлика от тревистите видове, дървовидният божур е доста взискателен. Вирее на по-плодородни, влажни и свежи почви. Предпочита прякото слънчево огряване или полусянката. Тряба да се полива редовно. Възрастните растения са с добра студоустойчивост и издържат до – 23°С, но по-младите претърпяват измръзвания по-често и е добре да се покриват с опадала шума наесен и да останат покрити до преминаването на опасността от последните пролетни студове.

Божурите са прекрасни растения, красящи отдавна българския двор. Едрите, трайни и кичести и ароматни цветове привличат отдалеч със своя неповторим чар и успокояват с приятните си наситени багри. Затова при зацветяване на зелените площи не забравяйте да включите и божура, който може да се засажда както самостоятелно, така и в групи с други цветя. Те обаче трябва да са внимателно подбрани по височина и багра, за да не пречат на неговата красота, а целенасочено да я подчертават.

Авт0р: Ландш. арх. Русана Цветанова
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , , , ,
Категория: Градина | Няма коментари »