Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Билки, които трябва да имате в градината си (част 1)

Дом и градина; май 1, 2010 – 8:20 am - Категория: Градина

От хилядолетия човечеството използва билките за лечение на редица болести. С времето лечебни им свойства са доказали силата си и днес билките са основен компонент в голяма част от фармацевтичните продукти. Използват се и в народната медицина, където също дават много добри резултати. Приложението на повечето от тях е лесно и възможно в домашни условия, без да изисква специални познания или сложна подготовка.

Разнообразие от билки в градината

Много билки се използват и като подправки в кулинарията. Не само като подобрители на вкуса, но и като афродизиаци и антидепресанти. Без тях животът щеше да е безвкусен в буквалния смисъл на думата.

Тук ще разгледаме някои от най-разпространените билки, които всяка домакиня трябва да има в кухнята си. А ако условията позволяват да си ги произведете сами в градината или на балкона, това би било прекрасно.

Босилек

Зелен и лилав босилек

Зелен и лилав босилек

Босилекът е едногодишно растение, което има нужда от много слънце и умерено поливане. Листата му се използват като украса и подправка за салати, пици, лазани и др. Съществуват няколко разновидности, като особено харесван е лилавият босилек. Той притежава малко по-агресивен аромат, а освен това е красив като растение. Тази подправка се отглежда много лесно в домашни условия, включително в саксия.

Розмарин

rosemary

Красив и ароматен розмарин

Това растение от семейство устоцветни е особено популярно като подправка в традициционната средиземнорска кухня. Съществуват различни видове розмарин, като някои от тях се използват в озеленяването. У нас розмаринът е известен със своите лечебни  качества. В бългърската народна медицина той често се използва под формата на извлек, а от сушените листа се правят лековити чайове.

rosemary21

Розмарин в саксии

Това е ароматна билка с нежни и красиви цветове. Обича слънчевите места и песъкливите почви. Веднъж щом се хване, трябва да се полива умерено, без да подгизва. Не се тори. Ако се отглежда в саксия, трябва да се присажда през 2 години.

Розмаринът се размножава чрез резници, като най-успешно това става през месец август. Резниците се поставят във вода докато пуснат коренчета, след което се засаждат.

Лавандула

lavender

Сушена лавандула като окраса за дома

Като заемеделска култура лавандулата се отглежда заради съцветията. От тях в последствие се добива етерично масло, което се използва при производството на сапуни и перилни препарати, както и в парфюмерийната промишленост. Растенията растат на туфи с малки лилави цветчета на върха на стъблото. Някои предприемачи отлгеждат декари с лалвандула, но тук ще говорим за отглеждането й в домашни условия.

Заради прекрасния си аромат и красивите цветове, лавандулата е предпочитана като декоративен храст. Успешно се отглежда върху песъклива почва, която има по-голямо водо-проускливост. Мястото трябва да е топло, слънчево и да не е ветровито. Препоръчва се терена да е равен, с наклон до 10°.

Лавандулата се размножава чрез резници. Най-добре е те да се приготвят от едногодишни разклонения на възрастни растения. За предпочитане е лавандулата да се засажда на есен, но е възможно това да стане и рано на пролет.

Мащерка

thyme1

Мащерка

Мащерката е добре позната и много популярна билка. Консумира се и като подправка в кулинарията, но по-често се използва като универсално лечебно средство. Използват се съзцветията, които подобно на лавандулата са богати на етерично масло. Ще бъде трудно да изброим всички лечебни свойства на мащерката, защото те наистина са много. Ще споменем само, че помага при лечението на бронхити, белодробни заболявания, язви, гастрити, колики и диарии. Има антисептично и болкоуспокояващо действие. Тъй като действа успокояващо, тази билка дава много добри резултати при безсъние и главоболие.

В природата мащерката се среща по сухи и скалисти места – най-често по горски поляни и пасища. Ако решите да отглеждате мащерка в двора си,  постарайте се да изберете подходящо място, близко до естествената среда (въпреки, че мащерката не е особено капризна). Размножаването става чрез засаждане на семена,които ще намерите във всеки градински център. Не прекалявайте с поливането, особено докато растенията са малки. Това може да ги унищожи.
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , ,
Категория: Градина | Няма коментари »