Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Банките развързват кесиите за жилища

Дом и градина; юли 29, 2010 – 8:34 am - Категория: новини

Кредитите за покупка на жилища и за инвестиции на фирмите ще започнат да растат до края на годината. Очакванията са да се теглят повече заеми и за придобиване на закъсали фирми от страна на конкуренцията. Това сочи анализ на кредитиращото дружество “Кредитекс”.

От началото на годината се забелязва оживление в отпускане на заеми за оборотни нужди и до известна степен на ипотечните кредити, както и съответно раздвижване на пазара на имоти, каза Мария Цукровска, директор “Кредитиране” в дружеството. Около 30% от заемите, които отпуска компанията, са за малки и средни фирми. Средният размер на кредитите е 150 хил. лв., а средният срок за издължаването им е 11 години. Друга добра новина е, че от началото на годината не се наблюдава ръст на лошите заеми при новоотпуснатите кредити.

Обнадеждаващо е, че желание за финансиране проявяват предприемачи от строителството, транспорта и шивашката промишленост. Тези браншове се смятат за най-пострадали от кризата и досега имаха затруднения да обслужват дори старите си заеми. От “Кредитекс” съветват клиентите да окрупняват заемите си, за да могат по-добре да ги обслужват. Така се намаляват разходите за такси и комисиони и се пести време за тичане до банките за погасяване на вноските. Цукровска даде пример с клиент, който имал 19 заема в 7 банки. Според нея оптималният вариант е заемите да се сведат до два в един трезор.

Валерия Стойкова

Стандарт
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , ,
Категория: новини | Няма коментари »