Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Бадемово дърво в градината

Дом и градина; юни 27, 2011 – 7:38 am - Категория: Градина

Бадемът е сравнително ниско широколистно дърво с произход Югозападна Азия. Популярен е още от древни времена, като през годините името му се е променяло без брой пъти. Плодовете му са изключително богати на витамин Е. Действието им като на антиоксидант ги прави високо ценени и масово използвани при редица лечения. Доказано е, че консумацията на бадеми забавя стареенето, предотвратява сърдечносъдови заболявания и рак.

Въпреки, че у нас бадемовото дърво не е толкова популярно, условията за отглеждането му са блогоприятни почти в цялата страна.

Бадемът съдържа 22-34% протеини, 2-10% захари и 50-65% ценно бадемово масло, което от своя страна съдържа токофероли – вещества, които позволяват съхранението на ядките изключително дълго време – до 10 години.

Дървото започва да плододава на 2-годишна възраст. При оптимални условия от мекочерупковите сортове може да се получи добив до 25кг. плодове от дърво, а от твърдочерупковите – до 100кг. и повече. Бадемът е с повишена приспособимост към сухите и каменисти участъци.

Биологични особености и изисквания за отглеждането

Бадемът може да бъде отглеждан в цялата страна при спазването на определени условия. Благоприятни за развитието му са по-леките, чакълести, дълбоки и топли почви, каквито са почвите в подножието на планинските и хълмистите склонове. Той не понася тежките глинести преовлажнени почви. Изложението на мястото не е от решаващо значение. Крайно неподходящи са ниските места без въздушен дренаж и с високо ниво на есенно-зимни води, както и местата, в които се задържат мъгли по време на цъфтежа.

Кореновата система е мощна. Простира се хоризонтално на широчина, до 3-4 пъти по-голяма от короната, и до 5-м. дълбочина. Основната хранителна маса на корените обаче се намира в слой от 20 до 50 см. дълбочина. С това именно се обяснява неговата повишена сухоустойчивост – през период на засушаване дълбоко разположените корени намират минимални количества вода, за да поддържат жизнеността му.

Короната се развива естествено без водач, което трябва да се има пред вид при резитбата за формиране. Бадемовото растение се нуждае от много светлина и затова при сгъстено засаждане или при сгъстена корона плодовете се образуват по периферните клончета и добивът намалява значително.

Бадемът е самобезплодено растение. Това означава, че за да има плодове е нужно е непременно кръстосано оплождане между най-малко два, а по-добре между три сорта. Трябва в близост да има поне още едно-две дръвчета. Прашецът е лепкав и не може да се пренася от вятъра, а само от насекомите и главно от пчелите. Без пчели не може да се очаква добър добив.

Размножаване

Бадемът се размножава чрез семена и присаждане. Дръвчетата, отглеждани от семе (без присаждане), не наследяват родителските качества и затова този метод не е за предпочитане. Най-добре е да потърсите посадъчен материал с гарантиран произход.

Засаждане

Най-благоприятен сезон за засаждане на бадем е есента, преди температурите да паднат трайно под нулата – от началото на месец ноември до средата на декември. Дръвчетата се засаждат на разстояние, най-малко 5 м. едно от друго. Ако мястото не е риголвано, посадъчните ями се изкопават с размери 80 x 80 x 60 см., а при риголвана почва – 60 x 60 x 60 см. На дъното се насипва връхният слой почва, като се смесва с половин кофа тор, 250-300гр. суперфосфат и около 150 г. калиев тор. Тази смес се покрива с чиста почва и едва тогава се поставя дръвчето и внимателно се засипват корените с чиста почва. Веднага след това се полива и се забива колче, което да не е по-високо от 80см. над почвата, за да не наранява бъдещите клончета. Преди засаждането се изрязват гладко предивременните клончета, като се оставя по една пъпка (чепче) през две-три клончета. Корените не се съкращават, а само леко се опресняват разкъсаните върхове или се изрязват повредените корени до здраво място. Ако закупеното дръвче е повехнало, което крайно нежелателно, преди засаждането трябва да бъде потопено за около 24ч. във вода.

Резитба

До петата година се почиства само стъблото на нужната височина – за сортовете като Приморски, Нонпарел, Аспарух на 80-100см., а за Юбилей, Никитски 1710, Арматичен и др. на 100-120см. В короната може да се съкратят леко само отделни силно растящи клончета, за да не конкурират останалите. По този начин се постига бързо формиране на много фотосинтезираща маса и ранно развитие на плодна дървесина. Така плододаването започва още през третата година. Едва през петата зима се пристъпва към постепенно просветляване чрез отстраняване на цели скелетни клони – по 1-2 годишно, за да може след 2-3 години да се формира подобрена чашковидна корона.

Застарелите бадемови дръвчета, при които растежът се свежда до едногодишни клончета с дължина до 4-5см., трябва да бъдат подмладени чрез силна резитба. Съкращават се полускелетни клони до място, където в годината на дадения растеж е имало прираст, не по-къс от 20см. Може да се изрежат до основата и някои скелетни клони. Така се стимулира нов прираст с дължина над 20см., на който се залагат голям брой жизнени плодни пъпки.

Торене

Поради ранно встъпване в плододаване и изобилен плододобив дръвчетата отслабват бързо. Това налага да бъдат подхранвани. За предпочитане е оборският тор, който се внася през една-две години с права лопата на дълбочина поне 20см. Може да се смеси със суперфосфат – по 50-100г. на 1м2.
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , , ,
Категория: Градина | Няма коментари »