Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Три в едно – или пролетна приказка с Арабис, Иберис и Аубреция

Дом и градина; април 25, 2013 – 7:23 am - Категория: Градина

При пролетните зацветявания като почвопокривни често се използват три вида, които принадлежат към едно семейство и отлично съжителстват помежду си – Арабис, Иберис и Аубреция. Поради нарасналото многообразие от форми и вариетети на тези видове днес, съществува богата гама от багри, позволяваща съчетаването им в изключително ефектни и същевременно лесни за отглеждане и поддръжка композиции.

Арабис, Иберис и Аубреция

Арабисът (Arabis alpina), познат у нас като гъшарка, е многогодишно, зимоустойчиво растение. Образува коренище и розетка от продълговати, назъбени листа. Съцветието представлява грозд и се формира върху слабо облистено цветоносно стъбло. Баграта на цветовете е бяла при изходната форма, но има култивари, обагрени в розово (Pink Pearl),яркочервено (Coccinea), светлосиньо, както и кичести форми(Flore Pleno). Височината на гъшарката е около 20 см. Цъфтежът е през март, но е продължителен и в по-високите части на страната се срещат цъфтящи растения и в началото на май.

Арабис (Arabis alpina)

Арабис (Arabis alpina)

Размножването става по няколко начина – чрез семена, взимане на стъблени резници, отделяне и вкореняване на розетки и най-често – чрез разделяне на коренището наесен. Арабисът се размножава изключително бързо и се разпростира навсякъде, затова е хубаво след прецъфтяване да премахнете излишните растения.

Към условията на средата, както и към типа почва арабисът е напълно непретенциозен. Понася засушаване и вирее на варовити почви. Най-добре се развива на пряко слънце, но спокойно цъфти и на по-сенчести места. Не се препоръчват единствено заблатените терени. Почвата трябва да е с добри дренажни свойства, за да се оттича излишната влага.

Гъшарката намира приложение в цветни композиции, в алпинеуми и комбинации с камък. Чудесен вид е за бордюри, където след прецъфтяване остава ефектен с гъстата си тъмнозелена и компактна листна маса.

Другият вид – Иберис – включва както едногодишни, така и многогодишни видове.

Иберис (Iberis sempervirens)

Иберис (Iberis sempervirens)

Iberis sempervirens е многогодишният представител на рода. Височината му е около 20 см и се разпростира на 60 см. Образува приосновна розетка и цветоносно стъбло, покрито с последователни ланцетни листа. Цветовете са характерни за семейството (Brassicaceae) – с две дълги и две къси венчелистчета и са събрани в съцветие. При този вид баграта е единствено бяла. Големината на съцветията достига до 5 см. Цъфтежът е през април-юни. Различни ниски сортове на вида са Little Gem – до 10 см и още по-дребният –  Pygmaea – до 8 см.

Едногодишният вид е добре познатият ни Iberis umbellatа, често срещан в градините. За разлика от многогодишният иберис, при този съществуват множество сортове, различаващи се от изходния вид както по багра, така и по височина. С бели до червени цветове е сортът Fairy Mixture. Flash Mixed е сорт с по-ярки, много тъмночервени багри. Други сортове са Iceberg, White pinnacle, Pink Queen и др. Цъфтежът при едногодишния иберис е по-късен – юни-септември.

Iberis umbellatа

Iberis umbellatа

Размножаването на ибериса е лесно. Едногодишните видове се засяват със семена директно на място през септември или през април, в зависимост от това дали желаете по-ранен или по-късен цъфтеж. Многогодишният иберис се размножава чрез резници, които се взимат през лятото.

Както и арабисът, този вид също е невзискателен към условията. Изисква пряко слънце и добре дренирана почва. Приложението му е за алпинеуми, бордюри, цветни композиции и групи.

Аубрецията (Aubretia deltoidea –  среща се още като Аубриета) е дребно, многогодишно по природа и зимоустойчиво растение. Произхожда от Средиземноморието. Формира тънко коренище, дребни ромбовидни листа и цветове, събрани в съцветие грозд. Баграта им е синьо-виолетова, но сортовете предлагат розова и наситено лилава багра. Някои по известни сортове са: Aureovariegata – с листа със златисти краища – също с изпъстрени листа е Astolat, Red Carpet – яркочервен, Alix Brett – кичест сорт и много други.

Аубрецията (Aubretia deltoidea)

Аубрецията (Aubretia deltoidea)

Височината на вида е до 10 см. Зацъфтява около две седмици след арабиса, някъде към началото на април. Размножава се чрез семена и разделяне.

За разлика от предходните два вида аубрецията е по-взискателна. Почвеният субстрат, в който вирее, трябва да е с добри дренажни свойства, богат на хранителни вещества и на хумус. Прякото слънце е най-сигурният фактор за доброто развитие на това крехко цвете. Препоръчва се подмяна на растението на всеки 3-5 години, за да бъде винаги в добра форма и за да не се загуби. Приложението на Аубрецията е като това на предходните два вида.

Арабисът, Иберисът и Аубрецията се използват като почвопокривни видове за алпинеуми, бордюри, групи и цветни композиции. Отглеждането и на трите вида заедно се препоръчва, тъй като е лесно и практично. Екологичните им изисквания са сходни – растенията не са взискателни, не изискват постоянна работа в градината върху тях и това, което ни остава, е единствено да се наслаждаваме на тяхната неповторима красота и багра в продължение на цяла пролет.

 

Автор: ландш.арх. Русана Цветанова
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , , , ,
Категория: Градина | Няма коментари »