Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Акарите – как да се предпазим

Дом и градина; октомври 12, 2010 – 7:15 am - Категория: Практични съвети

Акарите са изключително малки паякообразни животни, за чието присъствие в дома си обикновено не подозираме. Тяхната естествена среда е домашния прах. Те живеят на големи колонии в плюшените играчки, килимите, спалното бельо и матраците. Плюшените играчки в стаята на детето ви вероятно са дом на няколко милиона акари. Няма значение колко често ги перете. Не можете да се отървете веднъж завинаги от праха у дома, нали?

Сами по себе си акарите не са опасни. На снимката по-горе ги виждате уголемени 350 пъти. Те няма да ви ухапят или наранят – хранят се мъртви кожни клетки – епидермис. Проблемът е във веществата, които отделят докато усвояват храната си. Вие ги вдишвате заедно с въздуха и това често става предпоставка за развиване на астма или алергия.

Матракът ви е най-големият инкубатор. Особено ако е с пружини. Когато избирате нов, имайте предвид, че в кухините на пружинния се събират множество кожни мъртви клетки. Това е идеалното място за живот на акарите. Дунапрененият матрак също не е за препоръчване. Той събира влага и прах и мухлясва бързо. Независимо дали сте алергични към домашен прах или не, най-добре е да се спрете на латексов матрак или на матрак от пяна. Те нямат кухини, които да създават благоприятни условия за живот на акарите. Освен това не бива да ги слагате на земята. Задължително използвайте подматрачна рамка. Така по-лесно и често ще почиствате събралата се под леглото прах. Това обаче е само първата стъпка от борбата.

Разбира се никога не можете да се отървете от тях изцяло, но за да минимизирате присъствието им е добре да сменяте редовно спалното бельо, да почиствате от прах самия матрак (с тупалка или прахосмукачка), да го оставяте да се проветри и когато ви е възможно, да го излагате на пряка слънчева светлина. Избягвайте струпването на килимчета и използването на капитонирани покривала. Те също са развъдник на акари.

Ако вече сте алергични или страдате от астма, можете да потърсите калъф, направен специално, за да попречи на акарите да се заселят в матрака ви. Можете да се снабдите и с препарат. Напръсквате веднъж на всеки шест месеца и спите спокойно.

Най-сигурният вариант е да почиствате матрака, меката мебел и килимите с прахосмукачка с воден филтър. След като приключите ще видите на повърхността на водата да плува субстанция с вид на мазно брашно. Това са събраните акари.

Много хора смятат, че страхът от акарите е преувеличен. Ако се колебаете, вземете прахосмукачка с воден филтър под наем и след употребата им решете какво да предприемете.

Подходящ матрак и добра профилактика. Това е всичко, което е нужно, за да не се притеснявате от домашния прах и алергиите.
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , ,
Категория: Практични съвети | Няма коментари »