Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Автоматизирани системи за управление в дома

Дом и градина; май 30, 2011 – 8:23 am - Категория: Любопитно, Уреди и технологии

Как според вас ще изглежда домът на бъдещето? Изцяло автоматизиран? Ще можете да общувате с него и да командвате всички уреди дистанционно при това от голямо разстояние? Грешите. Всичко това е вече възможно и е реалност в настоящето. Интелигентните системи за автоматизирано управление на уредите в дома са обект на интерес от страна на учените вече дълги години. В САЩ хората отдавна живеят в т.нар. „умни домове”.

Умен дом

Какво по-точно представляват те? Умният дом е сбор от системи за автоматизация, с помощта на които управлявате и контролирате всеки един уред, захранван с електричество. Можете да правите това от всяка точка на света по всяко време. Трябва ви само телефон или компютър с интернет.

Може би все още гледате песимистично на тези технологии, но автоматизираните системи вече навлязоха и в България, а прогнозите са, че за в бъдеще те ще стават все по-евтини и достъпни, докато накрая започнем да ги приемаме като неразделна част от дома си.

Основните принципи на хората, които създават „умни домове” са:
– разбираемо и лесно за употреба;
– практично;
– икономично;
– достъпно;

Управлявате осветлението, отоплението, вентилацията, както и цялата бяла и черна техника. Представете си – програмирате кафемашината да прави кафе всяка сутрин в осем. Задавате няколко команди на бойлера и той работи само на нощна тарифа. Пускате печката малко преди да се приберете от работа, за да е топла стаята. Регулирате щорите или проверявате, докато сте в офиса, наистина ли е изключена ютията.

Софтуер за управление на "умни домове"

Софтуер за управление на "умни домове"

Сигурността, ефективността и икономичността са отличителните черти на всяка една от системите. Ако се притеснявате за къщата си, когато отсъствате, можете да сложите датчици и сензори на вратите и прозорците; на тръбите за парното; на тавана. Така ще получавате на телефона и/или мейла си известия винаги, когато някой се опитва да разбие прозорците или вратата; има теч в дома ви или пък пожар. В зависимост от сложността на системата, която сте избрали, а също и от настройките, електричеството и водозахранването могат да се спират автоматично в случай на опасност, а известия могат да получават и пожарната и полицията.

Автоматизацията на бяла и черна техника, както и на напоителни системи, ви спестяват много време. Можете да вършите по няколко неща едновременно. Включително да пускате шумната пералня, докато сте на работа, след което можете да се убедите, че всичко с нея е наред и да я изключите.

Автоматизираните системи за отопление и климатизация регулират температурата според зададените от вас настройки. Това ви спестява много от разходите за електричество.

Учени от Европа и САЩ вярват, че възможностите, които има „умният дом”, ще позволят на възрастните хора и хората с увреждания да живеят самостоятелен и достоен живот. Сензори за движещо се или падащо живо тяло; автоматично събиране на необходимите данни за здравето на пациента, които след това се изпращат директно на лекаря; вградени във вратата монитори, които следят за промени в походката – правят се редица експерименти, за да може час по-скоро всичко това да се превърне в реалност, улесняваща ежедневието.

„Умният дом” тепърва ще става популярен в България. Но истината е, че домът на бъдещето, днес вече е реалност.
3 Коментара за “Автоматизирани системи за управление в дома”

  1. Пламен каза:

    Да това е бъдещето. Пожелавам на всички читатели на Дом и градина да го доживеем и да му се насладим.

  2. Слави каза:

    Някой може ли да препоръча фирми, които се занимават с тази дейност? Идеята за “умен дом” ми допада много,но никой от моите познати не можа да каже конкретна фирма.

  3. ремонт на пожарогасители каза:

    Вече какво ли не се прави само и сао да бъде изместено всяко едно движение към електроника, защо да ставаме и да гасим лампата,като можем с думи да го направим, или защо да не си включваме телевизора с команда, вместо да търсим едно от всичките дистанционни.До някъде това е удобство, но като се замисля на къде са тръгнали нещата ние съвсем ще забравим да правим каквото и да е елементарно нещо без помощта на компютрите,което е малко тъжно.Статията ви ми беше много интересна.Има доста филми,които показват напредъка на технологиите, но точно сега като име не мога да се сетя, може би в програмата на дискавъри ще видите.

Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , ,
Категория: Любопитно, Уреди и технологии | 3 Коментара »